Muzeul CFR

Calatorii cu trenul de noapte

Muzeul Cailor Ferate este locul in care va puteti transpune intr-o calatorie in timp, parcurgand istoria de peste un secol al uneia dintre cele mai spectaculoase inventii omenesti: calea ferata. Aici veti afla lucruri inedite despre inceputurile acestei aventuri a spiritului uman. Pornind de la prima atestare a unui vagonet cu macaz din lume, pe sine de lemn, folosit la o mina din Transilvania in secolul al XVI-lea, treceti apoi prin perioada intenselor constructii de cale ferata de pe teritoriul Principatelor Romane din secolul al XIX-lea. De asemenea, va propunem sa faceti o calatorie romantica imaginara, cu prima cursa a celebrului Orient Express ca in 1883, revenind apoi in tara pentru a traversa Dunarea pe impunatorul pod Regele Carol I, de la Cernavoda, omagiindu-l, astfel, pe creatorul sau, Anghel Saligny.

Accesul in muzeu se face, in aceasta noapte, prin curtea interioara din Calea Grivitei, 193 B. Aici va asteapta, cu farurile aprinse, Locomotiva de cale ingusta 763.215 care a fost construita in anul 1907 la Fabrica de locomotive din Budapesta.

Intrand in muzeu, va intampina doua replici ale compartimentelor de tren, dotate cu monitoare in loc de ferestre, care va transpun intr-o calatorie imaginara cu trenul pe meleagurile romanesti. De aici, se deschide in partea stanga, sala care are un aspect de peron de gara, cu coloane si grinzi specifice. Ea gazduieste exponate rare din istoria CFR. Tot aici, putem sa admiram si un segment din singura cale ferata cu cremaliera care a existat in Romania. Sala mai gazduieste si alte exponate de exceptie din istoria cailor ferate, cum ar fi biroul cu obiecte personale ale marelui inginer Anghel Saligny dar si documentul original din 1857 care a insotit actul de concesiune al primei linii dobrogene Cernavoda – Constanta.

Usa exterioara, spre peronul liniei 14 din Gara de Nord, va invita in a doua curte interioara a muzeului unde puteti admira Locomotiva CFR 764.015 construita de uzinele Resita in anul 1953. Iubitorii de istorie a caii ferate pot urmari in sala (de 12 locuri), denumita si micro-cinemateca feroviara, filme documentare cu specific feroviar. Tot din sala 1, trecand printr-un tunel feroviar, replica la cele din realitate, patrundem in sala 2. Printre numeroasele exponate putem admira biroul impiegatului de miscare, o centrala de ceasoficare si multe altele. Cea de a treia sala, sala Dioramei, prezinta intr-o lumina moderna si atractiva calea ferata, chiar daca aceasta este in miniatura.

Machetele de locomotive si vagoane prezentate in vitrine frumos iluminate, vorbesc de la sine despre istoria materialului rulant din Romania. In centru, vizitatorii pot admira cea mai mare diorama feroviara functionala din tara. Impactul asupra vizitatorilor fascinati ne face sa credem ca interesul fata de transportul feroviar exista cu adevarat pentru ”copiii” din noi, fie ca suntem parinti sau bunici.

Inapoi la evenimente

Acces: gratuit

Orar: 20.00 – 03.00 (ora anuntata pentru inchidere reprezentand ora de intrare a ultimului vizitator)

Adresă: Calea Grivitei 193 b

Telefon: 0316203902 , 0758.886.060

Email: cenafer@cenafer.ro

www.cenafer.ro

lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit