În ”laboratorul” Castelului Artelor, fostul Turn de Apă, se întâmplă lucruri și se conceptualizează unele dintre cele mai interesante proiecte curatoriale muzeale. S-a creat aici un centru de interes, mai exact un eco-sistem de oameni creativi, de resurse și de politici pentru valorificarea patrimoniului material și imaterial din regiune, având ca element comun apa.

Prima dintre expozițiile realizate și deschise publicului este ”Fotokaleh”, cea care propune o incursiune curatorială dincolo de spațiul fizic pentru a reconstitui tehnologic lumea pierdută a exoticei comunități turce de pe Insula Ada-Kaleh. Este o expoziție-eveniment care a ”dat viață” impresionantei arhive fotografice donate Turnului Artelor de către un domn oarecare, pe numele lui Mihai Romanu, din Orșova, actual rezident în Munchen. Cu ajutorul unor clișee din colecție, recompuse și animate digital, s-a reconstituit ulița principală a insulei Ada-Kaleh, locul unde se afla Bazarul și Geamia, inima și vitalitatea locului. Veți întâlni instalații, simulări ale scufundării insulei, fotografii unde personajele prind viață.

A doua expoziție, ”Orașul și Apa”, a reușit reactivarea memoriei istorice a monumentului prin reconstituiri (machete, sintalații interactive, animații) ale vechii tehnologii de filtrare și de distribuire a apei pentru consumul curent al întregului oraș (funcția inițială a monumentului).

Acest spațiu al inovației și creativității curatoriale este recomandat de către Rețeaua Națională a Muzeelor din România

Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: 10.00-23.00

Acces: gratuit

Adresă: Piața Castelului nr. 1, Drobeta Turnu-Severin