Noaptea Muzeelor 2023

  • În Romania, evenimentul este organizat de către Rețeaua Națională a Muzeelor din România, membru al celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor – Network of European Museum Organisations (NEMO).
  • Pentru ediția cu numărul 19, avem expoziții, prezentări, proiecții, animații stradale și interioare, experimente și reprezentații artistice și tot felul de intervenții culturale în spatii muzeale, în observatoare astronomice, în spații de catedrale, biserici și sinagogi, în teatre, în atenee, în mausolee, în primării, în castele, palate și cetăți, turnuri și bastioane, în biblioteci, în studiouri de creație, în centre culturale, în școli și universități, în decupaje urbane creative, în spatii de știință și experimentare, în spații ale memoriei istorice, în pavilioane și în galerii de artă, în case de licitații și târguri de artă, în case pentru îngrijirea bătrânilor, în mori de hârtie. Vom fi peste tot.
  • Ediția din acest an este una specială, prima din istorie pe care o organizăm împreună cu muzeele din Republica Moldova. Deschidem astfel o linie de colaborare pentru a ne promova împreună și pentru a ne prezenta în fața publicului prin evenimente, expoziții și proiecte despre care veți afla de pe acest website. Geografia programului se extinde până în Chișinău și în diverse raioane ale Republicii Moldova.
  • Ne-am personalizat ediția cu însemnele sponsorului principal UniCredit Bank fără de care nu am fi ajuns la fiecare dintre dumneavoastră.
  • Ca în fiecare an, Romanian Design Week se alătura evenimentului și îi dă o notă aparte de estetic si un plus de creativitate, alături de alte festivaluri specifice industriilor culturale și creative.
  • La prima participare în acest an se află: Muzeului Fotbalului, Camera de Comerț și Industrie București, Miez Festival, Casa cu bunici ”Niciodată Singuri”, Casa de licitații Historic
  • Muzeul Pandemiei, proiectul nostru de suflet, va avea o stație nouă, tocmai în Reșița, la Muzeul Banatului Montan. Revenim la ideea de identități fragile, de experiențe și de trăiri colective sau personalizate ale pandemiei și ne îmbogățim colecția cu 10 noi obiecte și povești donate de oameni din comunitatea locală.
  • Vom aduce în premieră o expoziție a unui muzeu fenomen la nivel mondial, War Childhood Museum. Expoziția va putea fi vizitată gratuit la Noua Galerie a Muzeului Național al Țăranului Român, în perioada 12 mai – 12 iunie 2023. Veți fi martorii unei demonstrații de curatoriat inovator, adaptabilitate și provocare tematică din postura singurului muzeu din lume care se concentrează exclusiv pe copilăria afectată de conflictele armate. Dominant va fi războiul din Ucraina, dar vom veni și cu obiecte și povești dramatice ale unor copii din Yemen, Eritrea, Afganistan, Pakistan, Iraq, Bosnia, Siria care au experimentat ceva ce nu ar fi trebuit să experimenteze niciodată – războiul absurd și distrugător.
  • Ne afișam in București cu ajutorul Phoenix Media și suntem prezentați de DIGI24 și DIGI FM

DISCLAIMER

Responsabilitatea pentru cantitatea si calitatea informațiilor din cadrul acestui website aparțin muzeelor si entităților culturale participante. RNMR este coordonatorul evenimentului ”Noaptea Muzeelor” in Romania, rolul sau fiind acela de a transmite către public, intr-o maniera unitara, toate informațiile despre eveniment la nivel național. Prezenta si reprezentarea pe website-ul oficial este condiționata de înscrierea fiecărei instituții si organizații in parte, acestea alegând-si modalitatea de promovare.