Biserica Evanghelică Fortificată Nemșa, o moștenire a lui Stephan Ludwig Roth

Scurtă descriere a evenimentului:

Howling Hounds – propune o serie de picturi de Nicolae Romanițan, fotografii de Marius Dan Moga și live painting de Bianca Ferăstrău, prezentate ca o incursiune de premoniții tehnologice venite dintr-un trecut îndepărtat, în decorul bisericii seculare din Nemșa.

Povești din cetatea noastră – spectacol interactiv urmat de atelier creativ – de și cu actrita Gazdag Erzsebet, muzica live Rozsa Csaba. Organizat în cadrul proiectului „Teatru pe roți”.

Pictură plăcuțe ceramice – atelier creativ pentru copii, în colaborare cu Teracota Mediaș. La atelier sunt așteptați sa participe elevii școlii primare și gimnaziale din Nemșa, împreună cu cadrele didactice.

Recital Live Alexandrina Hristov & Petre Ionuțescu urmați de Crocodile Paradox; Albumul pe vinil Quellgeister al compozitorului austriac Stefan Fraunberger proiectat ca soundscape pentru interiorul bisericii va completa seara.

Turul incintei fortificate – cu prezentarea istoricului edificiului și a picturilor murale existente în biserică. Ansamblul este monument istoric clasa A, din biserică păstrându-se partea originală a corului (sec. XIV).

Turnul în stil neogotic (sec. XIX) adăpoșteste cel mai vechi clopot din Transilvania, din 1326. Picturile murale au fost parțial supuse unor lucrări de decopertare și restaurare acum aproape un secol. Studii de cercetare efectuate ulterior au confirmat existența unei suprafețe murale pictate mult mai mari. Un proiect de decopertare al acestora va fi lansat de îndată ce fundația va avea suportul material necesar.

Casa Clopotarului, edificiu de secol XIX ce face parte din ansamblul fortificat. Proiectul finalizat de curând a avut ca scop amenajarea acesteia asemeni unei locuințe transilvănene, atât cu mobilier etnografic săsesc (mobilier pictat, ceramică, piese vestimentare, țesături, bijuterii), cât și cu mobilier burghez. Colectia expusă este în totalitate privată și va fi însoțită a pe parcursul anilor ce vor urma de alte expoziții cu caracter periodic. Scopul expunerii acestei colecții este nu doar prezentarea unor piese muzeale, ci prezentarea acestora într-o manieră care sa redea cât mai fidel ambianța caselor transilvănene de odinioară.

Moștenirea lui Stephan Ludwig Roth

Stephan Ludwig Roth (n. 24.11.1796 – d. 11.05.1849) – preot luteran, profesor, scriitor, politician. Intelectual progresist, militant pentru egalitatea în drepturi a țăranilor, desființarea iobăgiei și drepturi politice. În biserica din Nemșa acesta a fost preot timp de 10 ani, între anii 1838-1848. În 1849 este acuzat de înaltă trădare și executat la Cluj-Napoca.

În cadrul evenimentului va fi prezentată o fotocopie a ultimei scrisori a acestuia însoțită de traducerea în limba română, scrisoarea fiind adresată celor cinci copii ai săi și enoriașilor din Nemșa și comuna Moșna. Un fragment din această scrisoare va fi tipărit și oferit în dar vizitatorilor.

Parteneri și/sau sponsori ai evenimentului:
Consistoriul Evanghelic Superior Mediaș, Primăria Moșna, Școala Primară si Gimnazială Nemșa, Uniunea Arhitecților din România – Sucursala Sibiu, Cafeneaua Literarā Mediaș, Distileria Rozor

Parteneri media ai evenimentului:
Televiziunea Românā (TVR), Radio România Cultural

  • Acces: gratuit (donațiile sunt binevenite)

  • Orar*: 16:00-00:00

  • Adresă: sat Nemșa, comuna Moșna, județul Sibiu

  • Telefon: 0722.552.001, 0774.512.685

  • Email: liviana@bolyai.org

  • Retele sociale: Facebook

* ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator