Noaptea muzeelor la Biserica culturală Cincșor

Scurtă descriere a evenimentului:

Biserica fortificată din Cincșor este cea mai bine și complet conservată biserică fortificată săsească din zona Făgărașului și una dintre cele mai pitorești din toată Transilvania.

Biserica evanghelică fortificată ocupă centrul fostului sat săsesc, întregul ansamblul fiind construit între mijlocul secolului al XIII-lea și 1637, cu mici intervenții din prima jumătate a secolului al XIX-lea. Pictura altarului actual a fost realizată de pictorul Carl Dorschlag în 1867, iar tâmplăria de un meșter sibian în 1868. Orga realizată de meșterul Samuel Maetz în 1805 a fost recent restaurată și este funcțională.

La nord, peste drum de biserică, se află probabil cea mai veche casă parohială din mediul rural. Nucleul acesteia este construit în secolul al XVI-lea, iar după o restaurare recentă în interior au fost descoperite fragmente generoase de pictură murală decorativă din secolul al XVII-lea.

Biserica și o parte din fortificație au fost restaurate începând cu anul 2011, întreg ansamblul fiind parte a unui proiect de revitalizare implementat de Asociația Contrafort Pro Kleinschenk/ Cincșor.

Cu prilejul Nopții muzeelor 2024, publicul este invitat să viziteze:

– în biserică: expoziția artiștilor participanți la Reședința Internațională de Artă Vizuală Cincșor 2023, cu tema Florilegium. Expun artiștii: Elisabeth Ochsenfeld, Georgiana Beloescu, Zoe Hawkins, grupul NOIMA (Sorin Scurtulescu, Andrei Rosetti, Cosmin Frunteș, Dan Gherman), Cristian Opriș, Ann Christin Schuhmacher și Ema Harris Sintamarian ;

– în sacristie: expoziția „Meșteșugul cositorului în Europa Occidentală și în Transilvania, secolele XVI-XIX”, organizată în cadrul proiectului Biserica culturală Cincșor, susținut de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de arhitectură.

De asemenea, organizăm tururi ghidate de la orele 17:00, 18:30 și 22:00 (limbile română și engleză).

Parteneri ai evenimentului:

Asociația Contrafort Pro Kleinschenk/Cincșor, Kultur Project – Cincșor.Transilvania.Case de Oaspeți, Biserica Evanghelică C.A. din România, Ordinul Arhitecților din România

  • Acces: gratuit

  • Orar*: 16:00-23:00

  • Adresă: sat Cincșor, nr. 212, jud. Brașov

  • Telefon: 0744.373.090

  • Email: kulturproject@gmail.com

  • Retele sociale: Facebook

* ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator