Project Description

SAT  SI  TRADITIE”. Inaugurare expozitie de masti traditionale romanesti ,,SAT  SI  TRADITIE ” – proiect finantat cu fonduri europene nerambursabile prin PNDR ,,Punerea in valoare a patrimoniului comunei Ruginoasa prin achizitionarea de bunuri

Scurtă descriere a evenimentului:

Proiectul demarat în prin care s-au organizat expoziţia etnografica de masti traditionale romanesti de Anul Nou de la Ruginoasa, s-a dorit a fi o cale de recuperare a trecutului propriu acestei comunităţi săteşti, cu o traditie inedita  şi un îndemn spre cunoaşterea, conservarea şi promovarea acestor mărturii, care conferă identitate spirituală şi materială locului.

Aducerea din nou la lumină a valorilor altădată de prim rang, adăpostite în biserici sau castele, rememorarea numelor ilustre cândva şi care au scris istoria acestor locuri vine atât în întâmpinarea trecătorilor accidentali sau sosiţi intenţionat pentru a admira obiective precise, cât şi în aceea a localnicilor invitaţi astfel să-şi preţuiască tradiţiile şi vestigiile şi să le ocrotească, pentru a putea fi transmise generaţiilor viitoare.

Patrimoniul cultural, cel material şi cel imaterial deopotrivă, nu este doar parte componentă a culturii locale, ci şi un simbol al valorilor create de respectiva comunitate, un potenţial factor de solidaritate şi de coeziune socială, un reper şi o sursă de informare cu privire la istoria şi valorile culturale ale comunităţii şi, în cele din urmă, un motiv justificat de mândrie. Sunt destule motive pentru ca o comunitate să-şi ia propriul patrimoniu cultural în considerare sub toate aspectele sale şi să-l valorifice, astfel încât să poată deveni un mijloc eficient de promovare a valorilor şi a imaginii comunităţii respective în exterior.

Aceste expoziţii pot fi considerate un factor de identitate, originalitate şi specific local al comunitatii din Ruginoasa, reprezentând o resursă de dezvoltare culturală pentru aceasta localitate, dar şi pentru dezvoltarea turismului cultural local.

Parteneri ai evenimentului:
Primaria Ruginoasa, Consiliul Local Ruginoasa

Partener media al evenimentului:
Realitatea Tv Pascani    BIT –TV Pascani

  • Acces: gratuit

  • Orar: 13:00-01:00 (ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator)

  • Adresă: Ruginoasa, județul Iași

  • Telefon: 0785812100

  • Retele sociale:
    Facebook