Noaptea Muzeelor – Complexul Muzeal Arad / Muzeul de Științe ale Naturii, Pinacoteca, Expoziția „Tezaur 1848-1849”

Scurtă descriere a evenimentului:

Noaptea Muzeelor 2024, ediția a XX-a, eveniment muzeal cu tradiție la nivel național, va avea un program special în toate spațiile muzeale din Municipiul Arad, Muzeul Orașului Lipova și Muzeul Memorial Șiria, care va oferi publicului posibilitatea de a descoperi patrimoniul muzeal prin expoziții și evenimente interactive realizate de specialiștii muzeului în parteneriat cu asociații non-profit.

În data de 31 august, va continua cu ediția pentru județ (muzeele din Săvârșin, Șiria, Ghioroc), Noaptea Muzeelor la Sate, ediția a II-a.

Muzeul de Științe ale Naturii

Orele 12.00-01.00

Expoziția „Plante de primăvară din herbarul muzeului”. Această expoziție are scopul de a promova plantele din herbarul muzeului, dar și de a face cunoscute vizitatorilor o parte din plantele de primăvară ce apar în păduri, pe pajiști, margini de drumuri dar și grădini. Herbarul muzeului conține peste 4000 de coli cu plante, unele dintre ele recoltate în anii 1857, 1859, 1860, 1866, 1868, 1885, 1891-1893, 1901, 1906-1907, 1942-1943 de mâini care astăzi nu mai există și are o importantă valoare ștințifică. 

Expoziția permanentă de științe ale naturii. Muzeul de Științe ale Naturii  pune în valoare biodiversitatea județului Arad, fiind prezentate în mod interactiv plante rare din județul Arad și România, flora și fauna din rezervațiile naturale de interes național și local. Încă de la redeschiderea sa, întregul muzeu este prezentat publicului în mod interactiv: sunete ambientale din natură, touchscreen-uri cu informații privind speciile din colecția muzeului, fotografii și filme documentare despre rezervațiile naturale prezentate în expoziție, realitatea augmentată, masă interactivă pentru copii, prin intermediul cărora vizitatorii vor experimenta muzeul în altă dimensiune. În mod inedit prezentarea habitatului și ocupațiile locuitorilor Văii Mureșului este realizată prin intermediul unei holograme. Spațiul expozițional este adaptat și persoanelor cu deficiențe de vedere: panouri informative cu scriere în alfabet Braille.

Expoziția Tezaur 1848-1849”

(Palatul Cultural, intrarea dinspre Parcul Copiilor)

Orele 12.00-24.00

Expoziţia ”Tezaur 1848-1849” prezintă cele mai valoroase obiecte de patrimoniu ale colecţiei, în jurul cărora s-a constituit muzeul arădean la sfârșitul secolului al XIX-lea. 

Pinacoteca

(Palatul Cultural, intrarea dinspre Parcul Copiilor)

Orele 12.00-24.00

Definitorie pentru lucrările selectate din colecția de artă europeană a muzeului, constituită în mai bine de o sută de ani, este influența importantelor centre artistice europene (Berlin, Dresda, Düsseldorf, München, Viena, Budapesta, Paris), percepută prin estetica curentelor care s-au succedat sau au coexistat: romantism, academism, realism. Nume care au marcat istoria artei central-europene se regăsesc în contextul expozițional: Munkácsy Mihály, Lotz Károly, Joseph August Schoefft, Barabás Miklós, Than Mór, Feszty Árpád, Liezen-Mayer Sándor.

20.00-20.50 Tur ghidat Expoziția Tezaur 1848-1849 și Pinacoteca (limba maghiară)

21.00-21.50 Tur ghidat Expoziția Tezaur 1848-1849 și Pinacoteca (limba română)

Eexpoziția temporară Imperiul Roman. Tehnologia Învingătorilor”

(Palatul Cultural, intrarea dinspre Piața George Enescu)

Orele 12.00-24.00

Expoziția educațională „Imperiul roman. Tehnologia învingătorilor” prezintă invenții din Antichitate prin intermediul celor 40 de exponate: mașinăriile militare și tehnologia civilă create în Imperiul Roman. Expoziția cuprinde și o serie de elemente vestimentare, uniforme purtate de soldați, tunica interioară şi tunica exterioară din mătase, dar și obiecte vestimentare nelipsite din garderoba femeii romane. Conceptul arcului roman, a cărui tehnică a stat la baza construcțiilor și a progresului imperiului, apeducte, poduri, viaducte, precum și alte elemente construite pentru eficiența în luptă, berbecul roman, turnul de asalt, turnul de apărare, catapulta vor încânta vizitatorii.

MUSEUMARAD REENACT FEST, EDIȚIA A II-A

(Parcul Copiilor)

Orele 12.00-24.00

Parada asociațiilor participante la MUSEUMARAD REENACT FEST

Ateliere demonstrative meșteșugărești antice

Prezentare de costume, echipamente și tehnici de luptă

Demonstrație de gătit cu degustare după rețete antice și medievale ale asociațiilor prezente la festival

Spectacole, activități interactive și jocuri medievale

Reconstituiri istorice antice și medievale

Reconstituiri istorice : secolele XVII-XX

RECONSTITUIRI ISTORICE: Garda romană de la Porolissum

Asociația Amicii Muzeului Zalău

Parcul Zsolt Török (Parcul Copiilor)

12.00-13.00

ARTE MARȚIALE STRĂMOȘEȘTI

Prezentare de echipamente militare și tehnici de luptă

Federația „Dacan – Artele Marțiale Strămoșești” Arad

Parcul Zsolt Török (Parcul Copiilor)

15.00-22.00

CONCERT DE MUZICĂ ROCK: COMPACT

Parcul Zsolt Török (Parcul Copiilor)

20.30-22.00

FIRE SHOW: SIRIUS

22.00

Parteneri ai evenimentului dumneavoastră:

Rețeaua Națională a Muzeelor din România, ICOM România, Consiliul Județean Arad, Ambasada Italiei în România – Consulatul Onorific al Republicii Italiene la Arad, Institutul Italian de Cultură, Muzeul Leonardo da Vinci Florența, Original Media. 

Parteneri media ai evenimentului:

TV Arad, Radio Arad, Jurnal Arădean, Special Arad, Glasul Aradului, Criticarad, ARQ, aradevents.ro, ghidularadean.ro, actualitati-arad.ro, aradobiectiv.ro, ecoularadean.ro, aradihirek.ro, pressalert.ro, infoanunt.ro, alldova.ro, Radio Timișoara.

* ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator