Noaptea manuscriselor la Institutul de Istorie a Religiilor
Scurtă descriere a evenimentului:
Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române va participa în premieră la Noaptea Muzeelor cu două spații expoziționale, tururi ghidate ale sediului și bibliotecii de cercetare – unică în România – și alte evenimente asociate.
1. La sediul Institutului de Istorie a Religiilor, aflat în aripa de vest a Casei Academiei, la etajul al 3-lea, vizitatorii Institutului vor beneficia de o proiecție specială a filmului lui Radu Jude O umbră de nor (scenariu Florin Lăzărescu și Radu Jude, 2013, 30 min. https://www.imdb.com/title/tt2362502/), cu acordul regizorului și al producătorului (HI Film Productions), urmată de o discuție despre aspecte ale religiozității contemporane filtrate istorico-religios.
2. La parterul Casei Academiei, Institutul de Istorie a Religiilor va organiza o expoziție care aduce în premieră în atenția publicului manuscrise, cărți și obiecte din arhivele ale unora dintre cei mai semnificativi reprezentanți autohtoni ai disciplinei: Mircea Eliade, Sergiu Al-George, Arion Roșu. Printre ele se află manuscrise și scrisori, desene, fragmente și planuri de lucrări inedite, note de lectură redactate de Mircea Eliade în adolescență și tinerețe, cărți achiziționate de acesta în India, file inedite din arhiva indianistului franco-român Arion Roșu, expuse cu ocazia Centenarului nașterii acestuia (1924-2024), precum și volume care i-au aparținut lui Sergiu Al-George și o statuetă a lui Buddha care se afla pe masa sa de lucru în ziua morții. Acestora li se vor alătura câteva documente rare din arhiva proiectului internațional Sonotheism: Religion in Enescu sau manuscrise sanscrite și tibetane. Vizitatorii vor beneficia de un tur ghidat al expoziției, prin care vor fi reconstituite istoria fiecărei arhive și povestea uimitoare a fiecărui obiect și document expus.
3. La sediul Institutului de Istorie a Religiilor, aflat în aripa de vest a Casei Academiei, la etajul al 3-lea, vor avea loc, la ore fixate în prealabil și anunțate din timp, scurte conferințe de 15-20 de minute, însoțite de un bogat material vizual (proiecții de imagini). Acestea vor fi susținute de membri și asociați ai Institutului și vor aborda dintr-o perspectivă nouă și atrăgătoare subiecte aflate în cercetare, de la manuscrise inedite ale lui Mircea Eliade, la receptarea Indiei la București, de-a lungul a 150 de ani, prin lucrările lui Constantin Georgian, Mircea Eliade, Sergiu Al-George și Arion Roșu. Publicul va putea totodată vizita biblioteca Institutului și afla poveștile cărților care o alcătuiesc și ale volumelor publicate de Institut de-a lungul existenței sale, precum și detalii privind principalele proiecte derulate de echipa de cercetători. Câteva publicații internaționale ale Institutului vor fi (în limita stocului existent) disponibile gratuit elevilor și studenților interesați de istoria religiilor.
Curatori: Andreea Apostu, Eugen Ciurtin, Ștefan Lungu, Vlad Șovărel, membri ai Institutului de Istorie a Religiilor.
Partener al evenimentului:
Casa Oamenilor de Știință
* ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator