Project Description

Comunismul pe înțelesul tuturor

Scurtă descriere a evenimentului:

Noaptea Muzeelor 2021 la Memorialul Închisoarea Pitești este dedicată pentru prima dată vizitatorilor de toate vârstele. Comunismul este pe înțelesul tuturor în această noapte. Adulții și elevii de peste 12 ani pot face turul fostei închisori Pitești cu îndrumarea ghizilor noștri, iar copiii sub 12 ani și nu numai, pot zăbovi în expoziția pentru copii „În Gura Marelui URS” a Anei-Maria Lemnaru, inspirată de experiența elevilor închiși de regimul comunist în penitenciarul de la Târgșor. Expoziția „Poloneze și românce care au schimbat lumea” a Institutului Polonez din București este disponibilă pentru vizitare în aer liber în curtea Memorialului, iar Zidul Berlinului se lasă descoperit prin fragmentele originale expuse tot în aer liber la muzeul nostru.

Memorialul Închisoarea Pitești este un muzeu memorial privat aflat în interiorul fostului penitenciar Pitești, activ între 1941-1977. Memorialul se poate vizita prin tur ghidat și găzduiește o expoziție ce explorează istoria regimului comunist în România, cu accent pe Fenomenul sau Experimentul Pitești – o formă de tortură fizică și psihologică sistematică aplicată studenților anticomuniști – între 1949-1951.

În interiorul Memorialului se află și Magazinul Manuscris, de unde vizitatorii pot achiziționa volume de studii și memorialistică, albume, materiale audio și alte produse legate de subiectul detenției politice.

Vizita la Memorialul Închisoarea Pitești este gratuită.

Parteneri și sponsori ai evenimentului:

Editura Mauscris, Institutul Polonez din București