Project Description

Noapte Magică- Noapte de vară la țară- Expoziție etnografică

Scurtă descriere a evenimentului:

Memorialului „Nicolae Grigorescu”din Pitaru, este o „colecție publică de artă” înființată prin Hotărârea Consiliului Local al Comunei Potlogi, Județul Dâmbovița.

„Noapte Magică- Noapte de vară la țară”- Expoziție etnografică, este o expoziție concepută concentric în cadrul expoziției permanente de artă. Expoziția etnografică, care va include numai piese de veșmânt femeiesc, este menită să îi facă pe vizitatori să rememoreze practici, obiceiuri, tradiții practicate altădată de femei cum ar fi: Caloianul, Sânzienele și chiar Paparudele, care reprezentau ritualuri de inițiere ale tinerelor fete, transformându-se în timp în ceremoniale agrare situate în Calendarul Popular la început de vară. Elementele de port popular și costumele care vor fi expuse fac parte din colecții particulare, cele mai multe dintre ele apartinând doamnei Diana Ilisei.

Expoziția va pune totodată în valoare colecția permanentă de artă, puțin cunoscută publicului în măsura în care Memorialul „Nicolae Grigorescu”din Pitaru s-a deschis în urmă cu numai doi ani prin eforturile autorităților locale de a marca locul de naștere al lui Nicolae Grigorescu. Concepută inițial să reflecte satul românesc la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea prin operele unor pictori care i-au fost contemporani lui Nicolae Grigorescu: Theodor Aman, Nicolae Vermont sau C. D. Stahi, Rudolf Schweizer Cumpăna cât și în a unor artiști care au marcat arta românească mai aproape de zilele noastre cum ar fi: Marcel Chirnoagă, Constantin Piliuță și alții, colecția a crescut organic în acești doi ani diversificându-se tematic.

Expoziția va fi prezentată online publicului la ora 18:00, de doamnele Alexandra Brutaru, masterand în Istoria Artei și Filosofia Culturii de la Facultatea de Istorie a Universității București, curatorul expoziției, și dna. Diana Ilisei, colecționar de artă.

Parteneri și sponsori ai evenimentului:
Primăria Comunei Potlogi, Asociația Patrimoniu Artă și Cultură pentru Tineret, Asociația DAR Development, Asociația Spirit, Arte, Metamorfoze.

Parteneri media ai evenimentului:
Radio România Cultural, Gazeta de Dâmbovița, Ziarul de Dâmbovița

  • Acces: gratuit

  • Orar: 18:00 – 22:30 (ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator)

  • Adresă: Memorialul „Nicolae Grigorescu”, Pitaru, Str. Nicolae Grigorescu, Sat Pitaru, Comuna Potlogi, județul Dâmbovița

  • Telefon: 0727334136

  • Email: alexandrabrutaru@gmail.com

  • Retele sociale:
    Facebook