Project Description

Noaptea Muzeelor 2021

Scurtă descriere a evenimentului: 

Vor fi deschise trei expoziții:

GALERIA NAȚIONALĂ reprezintă expoziţia permanentă a Muzeului de Artă Cluj-Napoca realizată în 15 săli de la etajul clădirii. Actuala paginaţie a Galeriei Naţionale etalează peste 138 de piese de pictură şi 15 piese de sculptură selectate din patrimoniul muzeului. Ţinând seama de specificul patrimoniului, actuala paginaţie propune o prezentare coerentă (atât sub raport cronologic, cât şi sub raportul filiaţiilor stilistice), a cinci secole de artă plastică naţională, secolele XVI-XX, cu un accent caracteristic asupra artei din Transilvania şi o evidenţiere expresivă a multiculturalităţii proprii spaţiului intracarpatic.

WORLD PRESS PHOTO | 2021

Precizia instantaneului. CLIPA CARE VORBEŞTE

O imersiune fascinantă în lumea fotografiei de presă şi a fotoreportajului de actualitate, în compania acelor „poveşti vizuale” care contează cu adevărat şi merită să fie cunoscute pe scară largă. Purtând marca viziunii regizorale a studentei Universităţii clujene de Artă şi Design, Nadejda Ursu, specializarea Foto-Video şi P.C.I., prezentarea video a ediţie 2021 a celei mai importante expoziţii de fotojurnalism la nivel mondial este realizată sub coordonarea istoricului de artă Alexandra Sârbu, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, şi a lect. univ. dr. Andrei Budescu, Universitatea de Artă şi Design.

Lansarea video-ului va avea loc sâmbătă, 12 iunie, ora 20:00, pe pagina oficială de facebook a Muzeului de Artă Cluj-Napoca. 

ADAM KELETI. ZBOR INTERIOR

Această primă expoziție personală într-un spațiu muzeal a artistului Adam Keleti, curatoriată de dr. Dan Breaz, pune în valoare lucrări care sintetizează activitatea artistului dintr-o jumătate de secol de creație. Adam Keleti (n. 1944) a absolvit Institutul Pedagogic, Secția Arte Plastice, în anul 1965, avându-i profesori pe Forró Antal, Mircea Vremir și Nemeș Sabin. Între anii 1965 și 1968 a colaborat ca grafician la revistele România literară, Utunk, Korunk și Tribuna. Începând din anul 1968 a activat, neîntrerupt, ca grafician-ilustrator la USAMV Cluj, pentru o perioadă de 43 de ani.

Lucrările artistului se află în colecții private din țară și din străinătate, în Franța, Germania, Suedia, Israel, Statele Unite ale Americii sau Mexic. O selecție reprezentativă pentru evoluția creației lui Adam Keleti este prezentată publlicului larg, în premieră, în expoziția „Zbor interior”.

  • Acces: gratuit

  • Orar: 19:00-22:00 (ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator)

  • Adresă: Cluj-Napoca, Piața Unirii, nr. 30

  • Telefon: 0264 / 596 952 (3)

  • Website: www.macluj.ro
  • Retele sociale:
    Facebook