TRADIȚIE ȘI EVOLUȚIE la Muzeul Energetic Sadu I

Scurtă descriere a evenimentului:

Vizită la Muzeul Energetic Sadu 

Muzeul energetic Sadu I, primul muzeu de acest profil din tară, a fost inaugurat în anul 1996 cu prilejul aniversării centenarului de la punerea în funcțiune a centralei electrice. Cu toate echipamentele aflate în stare de funcționare, centrala însăși reprezintă exponatul cel mai de preț al acestui muzeu. La etajul superior, deasupra sălii mașinilor, în fostele camere destinate personalului de exploatare, au fost amenajate 3 săli în care sunt expuse echipamente, scule, materiale si documente care ilustrează etape din dezvoltarea energeticii din sudul Ardealului: 

SALA CRONOS prezintă istoricul apariției electricității pe meleagurile sibiene. Exponatele ilustrează principalele momente din evolutia centralei de la începuturi si până la Al Doilea Război Mondial. Pentru a ilustra ideea de cronologie, într-unul dintre colțurile sălii au fost grupate ceasuri electrice de diferite vechimi, mărimi și tipuri, care au funcționat chiar în incinta centralei Sadu I. 

SALA VULCAN prezintă modul de organizare a Uzinei electrice din Sibiu în perioada interbelică: cabinetul directorului, biroul de proiectare, atelierul de reparații si atelierul de metrologie. 

SALA HERMES prezintă etape din realizarea amenajării hidroenergetice Sadu V, structura unui sistem energetic, instalații și aparate consumatoare de energie electrică.

Muzeul, unul dintre puținele de acest gen din Europa, oferă bucuria si farmecul unei întoarceri în timp cu mai bine de 100 de ani, accentuând durabilitatea în timp a lucrului bine facut.

Adresa: Muzeul Sadu I, loc. Sadu, judetul Sibiu, tel. +40 269 568557

Piața centrală 

 1. Expoziție de fotografie veche din viața satului Sadu – vor fi prezentate reproduceri după fotografii realizate începând cu anul 1893;
 2. Ateliere de croșetat, tricotat, țesut la care pot participa adulți și copii;
 3. Prezentare și degustare de produse tradiționale din Sadu;
 4. Expoziție cu vânzare de manufacturi realizate în mod tradițional în Sadu.
 5. Comuna Sadu din judeţul Sibiu, a cărei existenţă este atestată documentar din anul 1358, se află la o depărtare de 15 km sud de Sibiu şi face parte din zona cunoscută sub numele de Mărginimea Sibiului.
 • Acces: gratuit

 • Orar*: 18:00-20:00

 • Adresă: com. Sadu, Județul Sibiu

 • Telefon: 0766.065.292 și 0269.568.119

 • Email: contact@sadu.ro

 • Website: sadu.ro

 • Retele sociale: Facebook

* ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator