Noaptea Muzeelor Europene la Muzeul Județean Buzău

Scurtă descriere a evenimentului:

Și pentru ediția din acest an muzeul a pregătit o serie de evenimente cultural-educative, cu scopul de a comunica patrimoniul într-un mod atractiv, instructiv și educativ. Totodată ediția din acest an propune o serie de vernisaje ce au rolul de a dinamiza peisajul cultural buzoian și de a cultiva starea culturală de bine generată de muzeu.

1. Vernisajul expoziției temporare de artă ”Spațiul proletar”, personală a artistului Vladimir Păun Vrapciu.

„În perioada cercetării și documentării, am realizat peste câteva mii de fotografii și nenumărate discuții libere cu muncitorii care veneau la șantier și începeau să întrebe ce reprezintă forma obiectului prezentat. În această perioadă și prin această experiență am identificat diversele probleme ale clasei proletare post comuniste, total diferite de cele de dinainte și puse în termenii unei libertăți bine meritate. Am înțeles nevoile și cerințele social-culturale, în termenii socialismului, în forma lui crudă, nerafinată a actualei clase proletare moderne. Nevoile lor și dezideratele lor, temerile lor față de necesitățile familiei pentru ziua de mâine, față de locul de muncă, față de perspective și totodată bucuriile lor, cum ar fi libertatea de care beneficiază astăzi, posibilitatea de a-și alege meseria, angajatorul și locul de muncă, în țară sau străinătate” (Vladimir Păun Vrapciu).

2. Vernisajul expoziției temporare de arheologie ”Brățara dacică de la Optași-Măgura.

Cea mai mare piesă dacică din aur descoperită la sud de Carpați”. Evenimentul este organizat în colaborare cu Muzeul Județean Olt. Piesa, recuperată de autorități în anul 2021, reprezintă una dintre cele mai importante descoperiri de interes arheologic atribuite epocii dacice efectuată la sud de Carpați. Conexiunea tipologică cu piese relativ similare descoperite pe teritoriul județului Buzău ne-a determinat să o prezentăm publicului buzoian și în acest context. Din punct de vedere al expunerii, piesa de la Optași va fi valorificată muzeal cu ajutorul unui sistem de redare hologramă, originalul regăsindu-se de asemenea în expunere.

3. Vernisajul expoziției temporare de istorie recentă ”Un cuplu, o epocă, multe cadouri”.

Proiectul expozițional este organizat în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României și își propune să valorifice, în premieră pentru Muzeul Județean Buzău, o serie de cadouri primite de cuplul Elena și Nicolae Ceaușescu. Expoziția conține 75 de piese unicat realizate de artiști plastici și în diverse fabrici de profil. Acestea au fost oferite cuplului dictatorial la diferite ocazii (aniversări, vizite de lucru și sărbători). În expoziție vor putea fi văzute tablouri, tapiserii, busturi, obiecte ceramice, telefoane ș.a.

4. Expoziția temporară de artă colecția Patrick Popescu, din cadrul programului ”Moșteniri colecționate”, ed. I-a;

 5. Expoziția temporară de arheologie ”Descoperiri arheologice recente pe teritoriul județului Buzău”;

Expozițiile de bază Arheologie, Istorie, Artă și colecții speciale: „Neo-eneoliticul la curbura Carpaților”; „Epoca Bronzului în zona Carpaților de Curbură”; „Epoca Fierului pe teritoriul județului Buzău”; „Istoria Buzăului pe parcursul mileniului I d.Hr. și în Evul Mediu”; „Cultura Buzoiană”; „Istoria telefonului”; „Ocolul lumii pe jos”; „Povestea celor 497 perechi de opinci”; „Numismatica”; „Istoria modernă și contemporană a Buzăului”; „Viața privată la sfârșitul sec. XIX – începutul sec. XX”; „Marieta și Bucur Chiriac”; „Tapiserie contemporană românească”; „Artă decorativă românească”; „Pictori buzoieni”; „Brăduț Covaliu”; „Margareta Sterian”.

  • Acces: gratuit

  • Orar*: 18:00 – 00:30

  • Adresă: str. Aleea Castanilor, nr. 1, Buzău, jud. Buzău

  • Telefon: 0238.710.561

  • Email: home@muzeubuzau.ro

  • Website: www.muzeubuzau.ro

  • Retele sociale: FacebookTwitterInstagramYoutube

* ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator