Noaptea Muzeelor la Secția de Etnografie și Artă Populară a Muzeului Județean Mureș
Scurtă descriere a evenimentului:
Expoziția temporară „Busuioc în cornu mesii. Obiceiuri de nuntă din zona Târnavelor”; locație: parter, partea dreaptă
Expoziția își propune să prezinte câteva obiceiuri de nuntă ale românilor din zona Târnavei Mari, la începutul secolului al XX-lea, și să valorifice portul popular de sărbătoare din colecția muzeului, precum și bogăția tradițiilor și a folclorului de nuntă din zonă. În cadrul expoziției sunt reconstituite câteva momente importante ale nunții: chematul la nuntă, cerutul miresei și al colacului, ducerea zestrei cu carul, precum și elemente de recuzită dispărute: botele de chemători, steagul de nuntă.
Expoziția temporară ”Războiul tranșeelor”
Expoziţia reprezintă o scurtă incursiune în metodologia de lucru al acestei noi ştiinţe auxiliare ale arheologiei şi prezintă rezultatele cercetărilor de arheologie aeriană efectuate în judeţul Mureş, în zona sistemului de tranşee din primul război mondial.
Expoziția temporară „Mureșeni în tranșeele Marelui Război”; locație: parter și etaj
Tematica expoziției surprine cronologic implicarea mureșenilor și spațiului mureșean în marile evenimete prilejuite de izbucnirea și derularea Primului Război Mondial începând din 1914 și se se extinde până în 1922. Astfel, ea a fost concepută încât să marcheze, pe module și etape eșalonate, nu doar Centenarul războiului și al Marii Uniri, ci și centenarul încoronării suveranilor români. Publicul vizitator are prilejul de a deveni martori ai unor momente de redescoperire și reconstituire istorică ale unor evenimente și mai cu seamă trăiri și percepții ale vieții cotidiene atât de pe liniile frontului cât și din spatele frontului, precum și ale perioadei imediat următoare marii conflagrații – toate acestea fiind posibile prin utilizarea unor metode muzeologice și muzeotehnice moderne, de avangardă, interactive, cu impact emoţional deosebit datorită și modului de expunere imagistică și utilizării tehnologiei digitale în cadrul expoziției.
Punct interactiv de tip Atelier de desen „Memoria războiului și a comunității, în monumente ale eroilor mureșeni”; partener: Liceul Vocațional de Artă, Târgu Mureș; locație: etaj; orar de eveniment: 11:00 – 22:00
Elevii și publicul participant vor avea ocazia să descopere pagini din istoria monumentelor de for public închinate eroilor mureșeni din Primul Război Mondial, seminficațiile elementelor de artă monumentală, simboluri, motive decorative, însemne memoriale, inscripții, plachete, plăci comemorative – alături de listele celor care au căzut jertfă în Marele Război.
Expoziția temporară „Costumul popular. Artă și tradiție. Colecția Beatrice Budea”; locație: parter, partea stângă
Secția de Etnografie și Artă Populară vă invită la întâlnirea cu o pasionată colecționară târgumureșeană, dr. Beatrice Budea, care deține o colecție impresionantă de port popular tradițional din diferite zone etnografice ale României, Maramureș, Țara Lăpușului, Bihor, Crișana, Hațeg, Muntenia, Oltenia, Bucovina, Neamț și Mureș, colecție deosebit de valoroasă din perspectivă etnologică. Din colecția care numără peste 90 de piese de port, publicul va putea admira o selecție a celor mai reprezentative ansambluri de costume populare.
„Motive, tehnici și decor” – atelier demonstrativ cu Beatrice Budea și membre ale grupului Târgu Mureș coase ie; locație: parter, partea stângă; orar de eveniment: 16:00 – 20:00.
Lansare de carte – Maria Dorina Pașca, Banca de la poartă, element de comunicare, Editura Ardealul, Târgu Mureș, 2023; prezintă lect. univ. dr. Eugeniu Nistor; orar de eveniment: 17:00 – 18:00.
Autoarea, este conf. univ. dr., psiholog, la Universitatea de Medicină, Științe și Tehnologie ”G.E. Palade”, Târgu Mureș, specialist reputat în științele comunicării și în consiliere psihologică. Propunem o invitație la lectură și mai ales la o comunicare autentică, printr-o analiză da factură psihologică, amintindu-ne de nelipsita bancă de la poartă, în ulița satului de altădată, unde generații întregi nutreau și împărtășeau sentimente, trăiri profunde bazate pe vechi cutume tradiționale și relaționau, ”socializau” odinioară cu totul altfel.
Eveniment „Tezaure umane vii din județul Mureș”; locație: etaj; orar de eveniment: 18:00 – 20:00
Petruț Chirteș din Ibănești-Dulcea și Riza Francisc Vasile, Valea Largă; Parteneri: Muzeul Etnografic ”Anton Badea” Reghin, Centrul Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș.
Proiecție de film din ciclul: „Meșteșuguri străvechi: Oloitul”, realizat de Muzeul Etnografic ”Anton Badea” Reghin; orar de eveniment: 20:00 – 02:00.
* ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator