Expoziția ,,Tițian. Ecce Homo”

Scurtă descriere a evenimentului: 

Muzeul Municipal ,,Regina Maria” din Iași, în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași, organizează expoziția ,,Tițian. Ecce Homo”, ce va oferi publicului vizitator șansa de a admira unica lucare din România și Europa de Sud-Est semnată de marele artist Tizino Vecellio.

Născut în jurul anului 1490, la Pieve di Cadore, Italia, Tițian s-a dovedit a fi unul dintre cei mai renumiți pictori renascentiști, cu o operă complexă, ce l-a făcut pe Gian Paolo Lamozzo să afirme, în 1590, că artistul este ,,soarele în mijlocul stelelor mici nu numai printre italieni, ci printre toți pictorii lumii”.

Una dintre lucrările de referință ale artistului este ,,Ecce Homo”, realizată în jurul anului 1560. Această capodoperă îl înfățișează pe Hristos în momentul judecății, purtându-și hlamida roșie, cu mâinile legate și având corana de spini pe cap. Semnele umilinței și ale suferinței fizice sunt umbrite de atitudinea demnă a celui care se dovedise a fi Dumnezeu și Om. Armonioasa redare a contrastelor, dublată de expresivitatea chipului Mântuitorului reprezintă manifestări ale excelenței actului creator, conferindu-ne șansa de a descoperi geniul lui Tițian.

Cu prilejul celei de a XX-a ediții a Nopții Europene a Muzeelor, lucrarea va fi expusă pentru prima dată la Iași, în cadrul Muzeului Municipal ,,Regina Maria” .

Parteneri ai evenimentului:
Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, Primăria Municipiului Iași.

Parteneri media ai evenimentului:
TVR Iași, Agerpres, IasiTvLife, ApolloniaTv, Radio Iași, Radio Trinitas, Timpul BZI, Ziarul de Iași, TeleM, TelemoldovaPuls

* ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator