Project Description

NOAPTEA MUZEELOR – Casa Memorială „George și Agatha Bacovia” – Muzeul Național al Literaturii Române

Căsuță dragă din Frăsinet,

Nu mai e blândul meu poet!

Ne-a părăsit pe amândouă,

Și ochii ne sunt numai rouă” („Căsuța noastră” – Agatha Grigorescu Bacovia)

Casa Memorială „George și Agatha Bacovia”,  imobil în care a locuit poetul George Bacovia (1881 – 1957), în perioada 1933-1957, a devenit casă memorială în anul 1966. Din anul 1933, Bacovia s-a stabilit la București împreună cu soția sa, Agatha Grigorescu Bacovia (1895 – 1981) și unicul lor fiu, Gabriel, într-o casă modestă de pe strada Frăsinetului. Pe la începutul secolului XX, zona aparținea Comunei Șerban Vodă, fiind situată în suburbia Bucureștiului. Casa a fost construită cu ajutorul unui împrumut al soției, obținut de la Casa Corpului Didactic, Agatha fiind chiar diriginte de șantier. Casa a devenit muzeu, încă din anul 1958, la un an după moartea poetului, datorită Agathei. Tot atunci s-a schimbat și numele străzii, care se numea Frăsinetului. Abia în anul 1966 s-a obținut etatizarea și titlul de Muzeu Memorial George Bacovia. Casa păstrează o atmosferă autentică, care ne duce cu gândul la perioada în care soții Bacovia au locuit aici. Vizitatorii pot admira obiectele personale ale familiei (piese de mobilier, documente, manuscrise, fotografii), dar și grădina plina de flori, amintind de pasiunea Agathei pentru ele, totodată și de o perioadă istorică bogată în curente, semnificații și interferențe culturale.

Între 16.00 – 17.00, venim și în întâmpinarea celor mai mici vizitatori, prin intermediul unui atelier creativ: „Oare obiectele au grai?”

Atât vizitarea muzeului, cât și participarea la atelier sunt gratuite.

Parteneri media ai evenimentului:
Agerpres, Radio România Cultural, RFI, TV City, Observator Cultural, Contemporanul, AgențiadeCarte, publicația on-line Iqool, Trinitas TV, Zile și Nopți.

 • Acces: gratuit

 • Orar: 12.00 – 22.00
  (ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator)
 • Adresă: Str. George Bacovia 63, sector 4, București

 • Telefon: 021 332 4547 / 0731 003 022

 • Email: case.memoriale@mnlr.ro
 • Website: www.mnlr.ro
 • Retele sociale:
  Facebook