Noaptea Europeană a Muzeelor la Muzeul Național al Țăranului Român

Scurtă descriere a evenimentului: 

1. Salonul Arhivei – expunerea permanentă

Arhiva Muzeului Național al Țăranului Român este una dintre cele mai surprinzătoare arhive etnografice din țară. Lumea satului și universul orașului se întâlnesc într-o radiografie multimedia a vieții cotidiene din ultimii 150 de ani: de la fotografia pe sticlă specifică secolului al XIX-lea la oracolul scris sub bancă de liceenii anilor 2000.

Arhiva se arată pentru prima dată în expunerea permanentă prin Salonul Arhivei, expoziție multimedia interactivă dedicată colecțiilor de imagine și sunet ale muzeului. O perspectivă critică asupra contextelor, poveștilor și felurilor diferite în care arhivele sunt produse și diseminate de-a lungul deceniilor și privite astăzi. O invitație către vizitatorul curios să răsfoiască, să asculte, să se întrebe.

Expoziția face parte din proiectul „Dragă Arhivă. Laborator de Inovație Muzeală” realizat de Muzeul Național al Țăranului Român în parteneriat cu Asociația PRAKSIS din Norvegia, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul programului Ro-Cultura.

2. Alexandru Tzigara-Samurcaș – Întemeietorul Muzeului Național – expunerea permanentă

Expoziția celebrează 150 de ani de la nașterea fondatorului Muzeului Național Carol I, supranumit, în epocă, Muzeul de la Șosea. Continuatorul direct al acestui prim muzeu de artă națională este Muzeul Național al Țăranului Român care, prin acest eveniment, evocă și omagiază personalitatea marcantă în cadrul culturii naționale a lui Alexandru Tzigara-Samurcaș.

3. Centrul Artistic Baia Mare în forme, culori și tradiții – Sala Tancred Bănățeanu

Expoziția aduce în atenția publicului 12 lucrări de sculptură, 26 de lucrări de pictură și un desen, opere remarcabile semnate de Gheza Vida și Mihai Olos, doi artiști de geniu ai Maramureșului, înrudiți prin reflecție și manifestare artistică, reprezentativi pentru Centrul Artistic Baia Mare, dar și pentru panorama artei plastice naționale și europene.

4. Culorile „dezghețului”. Satul basarabean în pictura anilor 1960 – Sala Noua Galerie

Proiectul documentează activitatea artistică a pictorilor de la Chișinău și pune în evidență eforturile de inovare în contextul „dezghețului“ hrușciovist, o perioada istorică care are drept consecință o relaxare a viziunii, o împrospătare a limbajului plastic, care câștigă în dezinvoltură și în intensitate cromatică.

5. Revendicând pământul – Sala Media

Expoziția aduce în prim plan tipuri ceramice păstrate din neolitic până în prezent, cu schimbările inerente ale ornamenticii și, mai mult sau mai puțin, ale formelor. Prezentarea noastră începe cu ceramica din ultimul deceniu al secolului al XIX-lea și ajunge până aproape de prezent.

6. Sezonierii – Sala Irina Nicolau

Expoziția este gândită ca o formă de curatoriere etnografică a eforturilor de cercetare ale fotografului Cosmin Bumbuț și ale jurnalistei Elena Stancu, care în ultimii ani au documentat în profunzime și au observat îndelung viața zilnică a sezonierilor români în țări ale Europei de Vest. Proiectul vizează comunicarea – prin expoziție de fotografie, masă rotundă, conferințe, atelier de cercetare, campanie de diseminare și acumulare (de narațiuni ilustrative) digitală – a elementelor definitorii ale vieții cotidiene a migranților sezonieri și a modurilor prin care acestea se integrează și devin caracteristice în stilul de viață al, ceea ce antropologul Vintilă Mihăilescu numea, „țăranul recent”.

7. Expoziție de pictură Stela Filip – Sala Acvariu

8. Muzeul virtual al culturii romilor – Sala Acvariu

Evenimentul va cuprinde proiectarea filmului de prezentare a muzeului virtual al romilor, demonstrații meșteșugărești, expoziție de obiecte și costume, degustare din gastronomia tradițională și un moment muzical-literar rom.

9. Spectacol – MNȚRplusC
Fotografie de Adrian Bulboacă, curator Sorin Florea

Instalația spectacol este o construcție reprezentativă a lumii interioare a teatrului românesc din ultimii 15 de ani. Interpretarea lumii spectacolelor de teatru prin fotografia lui Adi Bulboacă face parte din recuzita limbajului teatral.
În 18 mai, MNȚRplusC va proiecta filmul Dansul Satului (30 min.), realizat vara anului 2023, de către artistul Frédéric Xavier Liver, în satul Schela, județul Gorj, cu ocazia unei rezidențe-pilot. Filmul prezintă viața câtorva dintre sătenii pe care artistul i-a cunoscut cu ocazia primei sale rezidențe în satul aflat la 20 de km în amonte de Târgu-Jiu, oferind o imagine a alterității asupra comunității restrânse a satului Schela, în stadiul actual, la 30 de ani de la închiderea minei, singura și cea mai importantă sursă de venit constant pentru localnicii comunei Schela. Orar proiecție: 18:00, 18:50, 17:40, 20:20. Curator: Ilina Schileru

10. Târgul Piața Țărănească – În curtea interioară

Meșteri și anticari, veniți din toate zonele țării, aduc în curtea muzeului obiecte noi sau de colecție: ștergare și straițe, ii, marame și vâlnice, ilice brodate cu fir de mătase și paftale, covoare oltenești, icoane, zgărdane, ulcioare și străchini, fel de fel de obiecte din lemn pentru gospodărie.

11. Proiecții de filme documentare DigiWorld – Cinema Muzeul Țăranului

Între orele 22.30 și 1.00, cinefilii pot viziona trei filme documentare marca DigiWord, realizate în colaborare cu MNȚR: Ținutul Buzăului: Focul; Ținutul Buzăului: Lemnul; Ținutul Buzăului: Piatra.

* ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator