Muzeul Oltului și Mureșului Superior. Noaptea Muzeelor 2024

Scurtă descriere a evenimentului:

  1. Vizitarea expoziției permanente: Interior țărănesc – expoziție de etnografie locală;
  2. Expoziția temporară “Zestrea minerală a României” de la Muzeul de Mineralogie “Victor Gorduza” din Baia Mare.

Din cele 38 de minerale amintite, au putut fi identificate şi împrumutate doar 27, restul neputând fi localizate ca eşantioane pe teritoriul României. Muzeul de Mineralogie Baia Mare deţine, la rândul său, numeroase mostre de acest tip, reprezentând 8 minerale ce au fost descrise în premieră şi peste 30 de asociaţii minerale ce sunt caracteristice doar spaţiului maramureşean.

Expoziţia cuprinde 122 de eşantioane mineralogice alese pe criterii ştiinţifice – descrise pentru prima oară în România sau carateristice spaţiului naţional, şi muzeografice – eşantioane cât se poate de estetice, care să încânte vizitatorul.

Expoziţia “Zestrea minerală a României” cuprinde mineralele descrise pentru prima oară în România precum şi cele mai rare şi spectaculoase asociaţii minerale de pe teritoriul țării noastre. Partenerii Muzeului de Mineralogie din Baia Mare în acest proiect sunt Universităţile din Bucureşti (UB), Cluj-Napoca (UBB) şi Iaşi (UAIC) şi Muzeul Naţional de Geologie din Bucureşti (MNG), de la care au fost împrumutate 41 de piese mineralogice. Proiectul s-a bucurat şi de implicarea Academiei Române, prin consultanța ştiinţifică a regretatului academician Gheorghe Udubaşa.

  • Acces: gratuit

  • Orar: 17:00-21:00

  • Adresă: str. Petőfi Sándor nr. 23, Miercurea-Ciuc, Jud. Harghita

  • Telefon: 0266.317.726

  • Email: secretariat@mncr.ro/ moms_hr@yahoo.com
  • Website: www.mncr.ro/ https://muzeu.mncr.ro/
  • Retele sociale: Facebook

* ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator