„Primul aparat imagistic pentru studiul bolilor metabolice”, invenție românească

Scurtă descriere a evenimentului: 

Muzeul Universității Politehnica București invită publicul sâmbătă 18 mai 2024, cu ocazia Evenimentului European Noaptea Muzeelor, începând cu ora 17:00, să descopere „Primul aparat imagistic pentru studiul bolilor metabolice”.

Profesorul Paul Gagniuc, din cadrul Politehnicii București – Facultatea de Inginerie în Limbi Străine, în colaborare cu Institutul de Diabet, Nutritie și Boli Metabolice și Facultatea de Medicină Veterinară din București (USAMV) au realizat un studiu de anvergură care a avut ca principal scop cartografierea activității electrice a pielii umane.

Profesorul Paul Gagniuc a construit un prototip medical non-invaziv ce se prezintă sub forma unei veste echipate cu 200 de senzori distribuiți uniform pe suprafața toracelui. Captarea în paralel a acestor semnale electrice a fost posibilă cu ajutorul unei metode sofisticate, denumită „Photon-pixel coupling”, prin care semnalele electrice sunt extrase simultan de la toți senzorii. Această metodă imagistică reprezintă o abordare nouă pentru diagnosticarea sau predicția debutului diferitelor boli.

Și pentru că muzeul este locul poveștilor despre trecut, vă așteptăm să vizitați și expoziția permanentă ce prezintă lucruri mai puțin cunoscute publicului (cum ar fi „Instalația de fotometrie” folosită la Școala Politehnică „Regele Carol II” în perioada interbelică sau „Profilul bidirecțional ADIFO”, invenția fizicianului Iosif Țăposu, care permite construcția unor aparate de zbor ce pot atinge viteze mari fără a perturba bancul sonic sau care își pot schimba direcția mult mai ușor decât avioanele clasice).

Și la Universitatea Politehnica din București au fost folosite multă vreme astfel de instrumente științifice, care s-au remarcat atât prin precizia lor cât și prin frumusețe.

În cadrul acestui demers expozițional vor fi prezentate publicului o categorie aparte de instrumente de cântărit într-un aranjament de colecție sugestiv și educativ.

Vizitatorii vor afla ce este o balanță hectolitrică (aprox. 1914), cum arată un cântar pentru hârtie (aprox. 1900), cât de precisă este o balanță analitică. De asemenea vor afla diferența dintre masa și greutatea unui obiect prin experiență directă.

Vă așteptăm la muzeu, locul unde timpul poate fi bucurie și tihnă și plăcere!

  • Acces: gratuit

  • Orar*: 17:00 – 21:00

  • Adresă: str. Gh. Polizu, nr. 1-7, Polizu, corp M, sector 1 – acces auto dinspre Calea Griviței nr. 132, Polizu, corp M, sector 1 – acces pietonal

  • Telefon: 021.402.39.55

  • Email: muzeuupb@gmail.com
  • Website: upb.ro

  • Retele sociale: Facebook

* ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator